Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 39.00€
Βοηθώντας την ψυχολογία μας στο καιρό του κορονοϊού
Νομίζω δεν είναι ανάγκη να πούμε ότι τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μια αλλαγή στην καθημερινότητα όλων μας. Κλειστά μαγαζιά, μάσκες και…χαρτιά υγείας μονοπωλούν το ενδιαφέρον πολλών. Χωρίς την κατάλληλη προετοιμασία πριν την πανδημία, όλα τα κράτη συνιστούν την απομόνωση στα σπίτια μας και την μείωση των μετακινήσεων στις απολύτως απαραίτητες. Εάν και αυτό το μέτρο είναι το αναγκαίο για να μην καταρρεύσει το εύθραυστο δημόσιο σύστημα υγείας, δεν έρχεται χωρίς ύπουλες δυσκολίες και δοκιμασίες όπου πολλοί και πολλές από εμάς μπορεί να βιώσουμε. Μιλάμε προφανώς για την ψυχολογικές επιπτώσεις που έχει ένας τέτοιος απότομος εγκλεισμός σε συνδυασμό με την ευρύτερη δημόσια συζήτηση που γίνεται γύρω από τον ιό.
Με την κατάσταση γύρω από τόν SARS-CoV-2 (κορονοϊός) να ξεδιπλώνεται, με καινούρια περιοριστικά μέτρα και αυξημένη έγνοια για τους κοντινούς μας ανθρώπους, μπορεί να βιώσουμε μια μεγάλη γκάμα από αρνητικά συναισθήματα. Αυτά μπορεί να είναι: Άγχος, στρες, φόβος, λύπη, απουσία ενδιαφέροντος για πράγματα που μας άρεσαν, σωματικά συμπτώματα όπως αυξημένοι παλμοί, στοματικές διαταραχές, χαμηλή ενέργεια, θυμό, δυσκολία συγκέντρωσης, διαταραχές ύπνου, τάσεις απομόνωσης κ.α
Όμως μπορούμε να κάνουμε κάποια βασικά πράγματα για να αντιμετωπίσουμε τα παραπάνω συναισθήματα, αρχίζοντας από την παραδοχή των συναισθημάτων μας. Σε καταστάσεις που δεν έχουμε ξαναζήσει, οι οποίες δεν εξελίσσονται με τον καλύτερο τρόπο, είναι κατανοητό να έχουμε άγχος ή να βιώνουμε τα παραπάνω συμπτώματα. Αφήστε τον εαυτό σας να τα εντοπίσει συνειδητά και να τα εκφράσει. Οι συνειδητοποίηση αυτή μπορεί να γίνει με το γράψιμο των βιωμάτων αυτής της περιόδου σε έναν προσωπικό ημερολόγιο, ή η συζήτηση με κοντινούς ανθρώπους. Εκφράζοντας τα αρνητικά συναισθήματά μας είναι ο πρώτος τρόπος να τα αντιμετωπίσουμε.
Η επαφή μας με άλλους ανθρώπους πρέπει να είναι στις πρώτες προτεραιότητες μας. Αξίζει να αφιερώσουμε ποιοτικό χρόνο με κοντινά μας άτομα καθώς το συναίσθημα της μοναξιάς θα μειωθεί και το ζεστό περιβάλλον δημιουργεί τις προϋποθέσεις να ακούσουμε και να ακουστούμε.
Μέσα σε όλα αυτά, είναι καλό να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε όσες περισσότερες δραστηριότητες και ρουτίνες της καθημερινότητάς μας μπορούμε. Εάν κάποιες από αυτές δεν μπορούν να συνεχίσουν λόγω των μέτρων, δεν πρέπει να τις αφήσουμε, αλλά ενεργά να σκεφτούμε πως μπορούμε να τις τροποποιήσουμε. Η προσοχή στην διατροφή μας, η άσκηση μέσα στο σπίτι και η ενασχόλησή μας με την τέχνη συντελούν τόσο σε ένα υγειές σώμα, όσο και σε ένα υγειές μυαλό.
Τέλος, πρέπει συνειδητά να ρυθμίσουμε την «πηγή του κακού». Ο τρόπος με τον οποίον οι ειδήσεις και τα ΜΜΕ μεταφέρουν και πλαισιώνουν τις ειδήσεις γύρω από το ζήτημα είναι σίγουρα προβληματικός το λιγότερο. Τα κοινωνικά δίκτυα προσθέτουν μια ακόμα στρώση στον τρόπο με τον οποίο ο κορονοϊός μας επηρεάζει. Δραματικοί τίτλοι ειδήσεων, πολεμικά ραπόρτα και νούμερα κρουσμάτων επιγραμματικά δεν βοηθάνε καθόλου στην ψυχολογική μας κατάσταση όσο και στην σωστή μας ενημέρωση. Θέστε όρια στον εαυτό σας για την χρήση των social media και συνειδητά επιλέξτε να ενημερώνεστε από ολοκληρωμένα Μέσα τα οποία δεν δίνουν βάρος μόνο στην απλή καταγραφή αλλά κάνουν πραγματικό ρεπορτάζ με στόχο να βοηθήσουν τον ακροατή να κατανοήσει την κατάσταση βλέποντας την συνολική εικόνα. Το συνεχόμενο «σκρολάρισμα» στο Facebook μπορεί από απλή «κακή συνήθεια» να γίνει αιτία άσχημων συναισθημάτων. Ας προσπαθήσουμε να ενημερωνόμαστε πέρα από τους τίτλους.
Η περίοδος που περνάμε σίγουρα είναι πρωτόγνωρη. Αυτό δεν σημαίνει ότι η ατομική ευθύνη αφορά την ατομική ευημερία. Η ευθύνη που έχουμε ως άτομα αφορά τον συνάνθρωπό μας ο οποίος βιώνει πάνω κάτω ό,τι κι εμείς. Καμία και κανένας δεν πρέπει να νιώθει μόνος και αποξενωμένος. Εάν εσείς ή ένας κοντινός σας άνθρωπος δεν μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση μην διστάσετε να καλέσετε στη γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης για τον κορονοϊό στο 210 7297 957 ή 210 7289 240 10.00 με 16.00.