Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 39.00€
Γρίπη και αντιμετώπιση: Να κάνω το εμβόλιο;
Δειλά δειλά αρχίζει και μπαίνει το φθινόπωρο επιτέλους. Μαζί με αυτό όμως τι έρχεται; Η γνωστή σε όλες και όλους σας εποχιακή γρίπη. Τα συμπτώματα πάνω κάτω γνωστά: βουλωμένη μύτη, βήχας, πυρετός κλπ. Τι είναι όμως η γρίπη; Διαφέρει από το κρυολόγημα; Είναι αποτελεσματικό το εμβόλιο; Γιατί κάθε χρόνο βγαίνει καινούριο; Είναι μερικά από τα ερωτήματα που ακούν όλο και πιο συχνά μέρα την μέρα φαρμακοποιοί, γιατροί και άλλοι επαγγελματίες υγείας. Ας δούμε λοιπόν τι είναι η γρίπη ακριβώς και ας απαντήσουμε τα πιο κλασικά ερωτήματα που αφορούν το ζήτημα.
Η γρίπη είναι ένας ιός και αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία που θα καταλάβετε παρακάτω. Η γρίπη είναι μια ίωση λοιπόν όπου μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο συνήθως δια μέσου της αναπνευστικής οδού. Δηλαδή, μεταφέρεται με τα σταγονίδια που σκορπίζονται στο περιβάλλον με το φτέρνισμα, ή με τον βήχα κάποιου που έχει φανερή ή και κρυφή ίωση (δηλαδή έχει γρίπη, πριν αυτή εκδηλωθεί). Ακόμη, μεταφέρεται εύκολα από τα αντικείμενα που έχουν μολυνθεί, δηλαδή έχουν μολυσμένα σταγονίδια όπως χαρτιά, εφημερίδες, γραφεία, ποτήρια, ή ακόμη και από τις συνήθεις χειρονομίες από τον έναν στον άλλον .Ο χρόνος που χρειάζεται συνήθως για να γίνει η επώαση σε κάθε οργανισμό ποικίλει, συνήθως από 1-4 ημέρες, ίσως και λίγο αργότερα και γι’αυτό συχνά είναι κάποιος προσβεβλημένος και δεν εμφανίζει άμεσα συμπτώματα γρίπης. Ασθενείς με γρίπη παρουσιάζουν συνήθως πυρετό περισσότερο από 38c, πονοκέφαλο και μια έντονη κακουχία.
Πολλοί και πολλές από εμάς μπερδευόμαστε επειδή τα συμπτώματα της γρίπης και του κρυολογήματος είναι παρόμοια. Γι’ αυτό και πολλές φορές πιστεύουμε ότι δεν είναι κάτι σοβαρό. Δεν θέλουμε να κινδυνολογούμε όμως η γρίπη οφείλεται για περισσότερους θανάτους από ότι μπορεί να νομίζετε. Το 2018 σημείωσε 111 θανάτους στον ελλαδικό χώρο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πέρα από πολύ σπάνιες περιπτώσεις μόνο ευπαθείς ομάδες είναι τόσο ευάλωτες.
Έτσι λοιπόν, εάν δεν θέλετε να καταπονηθείτε, είτε να κινδυνέψετε, το εποχιακό εμβόλιο είναι η καλύτερη και ασφαλέστερη λύση. Τι είναι όμως το εμβόλιο; Σε γενικές γραμμές ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί ένα οποιοδήποτε εμβόλιο είναι ο εξής: Ο ορός του εμβολίου περιέχει κομμάτια από τον παθογόνο οργανισμό ή απενεργοποιημένα παθογόνα. Με την χορήγησή του στο σώμα μας, το ανοσοποιητικό σύστημά μας αναγνωρίζει τα κομμάτια ή ολόκληρο το απενεργοποιημένο παθογόνο και δημιουργεί αντισώματα για να τα καταπολεμήσει χωρίς όμως εμείς να εμφανίσουμε συμπτώματα. Έτσι ο οργανισμός αποκτά την λεγόμενη «ανοσοποιητική μνήμη». Την επόμενη φορά που θα προσβληθούμε από έναν πραγματικό ενεργό παθογόνο παράγοντα ο οργανισμός τον «θυμάται» και αμύνεται γρήγορα πριν προλάβει να παρουσιάσει τα συμπτώματά του. Έτσι ακριβώς λειτουργεί και το εμβόλιο της γρίπης.
Όμως γιατί βγαίνει καινούριο κάθε χρόνο;
Ο ιός της γρίπης συνεχώς μεταλλάσσεται γονιδιακά και αντιγονικά από χρονιά σε χρονιά. Με απλά λόγια ο περσινός ιός της γρίπης, είναι διαφορετικός από τον φετινό. Έτσι οι επιστήμονες βρίσκονται μόνιμα σε έναν αγώνα δρόμου να φτιάχνουν εμβόλια για τους καινούριους ιούς που δημιουργούνται. Επίσης τα διάφορα είδη (στελέχη) ιών της γρίπης που υπάρχουν κάνουν ακόμα πιο δύσκολη την δουλειά του εμβολίου. Αυτοί τα δύο χαρακτηριστικά του ιού είναι και ο λόγος που το εμβόλιο χρησιμοποιείται για προστασία και όχι για ανοσία. Δηλαδή δεν εγγυάται ότι κάποιος δεν θα νοσήσει, αλλά μειώνει αρκετά έως πολύ τις πιθανότητες να συμβεί.
Με λίγα λόγια, πρέπει να κάνουμε το εμβόλιο της γρίπης;
Μόνο εσείς μπορείτε να απαντήσετε για εσάς, αφού συμβουλευτείτε πάντα τον γιατρό σας. Το εμβόλιο της γρίπης έχει αποδειχτεί ότι είναι ασφαλές και αρκετά αποτελεσματικό, όμως πέρα από αυτή την απόφαση το μόνο σίγουρο είναι ότι πρέπει να διατηρείται το ανοσοποιητικό σας σε άριστη κατάσταση με σωστή διατροφή και άσκηση. Μόνο έτσι ο ιός θα τα βρει…σκούρα και δεν θα ασχοληθεί μαζί σας!