Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 39.00€
Μάθετε πώς να θέτετε στόχους που θα πιάνετε!
Με την νέα χρονιά είναι συνηθισμένο να έρχονται και νέοι στόχοι! Δεν είναι παράλογο σε κάθε αρχή να δημιουργείτε ένα πλάνο με κατευθυντήριες γραμμές και τελικούς σκοπούς. Αυτό είναι και το μέσο να γινόμαστε καλύτεροι μέρα με την μέρα και χρόνο με τον χρόνο. Γιατί όμως οι περισσότερες και οι περισσότεροι από μας είμαστε τόσο κακοί στο να θέτουμε στόχους; Κάποιοι από εμάς δε, είναι τόσο κακοί που γνωρίζουν από πριν ότι δεν θα τους πετύχουν ποτέ, οπότε δεν μπαίνουν στην διαδικασία να θέσουν στόχους εξ αρχής! (Οποιαδήποτε ομοιότητα με τον γράφοντα, είναι εντελώς τυχαία…).Τι φταίει λοιπόν που δεν πιάνουμε τους στόχους της χρονιάς;
Ας αρχίσουμε από τα βασικά. Δεν είμαστε ανίκανοι και δεν πρέπει να αισθανόμαστε άσχημα για τον εαυτό μας. Το πρόβλημα δεν είμαστε εμείς, αλλά… οι στόχοι! Λίγοι γνωρίζουν ότι η στοχοθεσία είναι ολόκληρος τομέας σε διάφορες επιστήμες, άρα θα ήταν αφελές να ρίχνουμε το βάρος πάνω μας όταν δεν τα καταφέρνουμε να πιάσουμε λανθασμένους στόχους. Το κύριο λάθος που κάνουμε είναι η σύγχυση μεταξύ στόχων και ευχών. Εκ πρώτης όψεως, η διαφορά είναι εύληπτη, παρ’ όλα αυτά στην πράξη υπάρχει σύγχυση!
Ας δούμε ένα παράδειγμα.
Ευχή: Την νέα χρονιά θέλω να χάσω βάρος
Στόχος: Μέχρι τις 15 Δεκέμβρη θέλω να χάσω 7 κιλά λίπους, μειώνοντας το fast food γιατί θα νιώθω καλύτερα με τον εαυτό μου.
Τώρα αρχίζει να ξεκαθαρίζει το τοπίο. Πάμε να δούμε πιο αναλυτικά, ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχουν οι στόχοι. Ας πάρουμε το παραπάνω παράδειγμα.
Οι στόχοι πρέπει να είναι:
- Συγκεκριμένοι: Η φράση «θέλω να χάσω βάρος» είναι πολύ γενική. Πρέπει να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι και στον τρόπο αλλά και στον λόγο. Ο λόγος που θέτουμε στόχους είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τον τρόπο που θα δουλέψουμε για να τον φτάσουμε.
- Μετρήσιμοι: Θέστε στόχους που να μπορείτε να τους παρακολουθείτε. Έχετε έναν ξεκάθαρο στόχο που δεν επιδέχεται ερμηνείας. Όταν ένας στόχος είναι μετρήσιμος εύκολα παρακολουθείται η πρόοδός μας!
- Δεσμευτείτε: Μιλήστε με ένα κοντινό πρόσωπό σας και παρουσιάστε τον στόχο σας. Πείτε του να σας ρωτάει ανά τακτά χρονικά διαστήματα για την πρόοδό σας. Είναι ζωτικής σημασίας να γνωρίζουν και άλλοι για τους στόχους σας όχι μόνο για να σας ενθαρρύνουν αλλά και για να σας κρατάνε στον… ίσιο δρόμο.
- Πραγματιστικοί: Άλλη μια κύρια διαφορά των στόχων από τις ευχές είναι αυτή. Μη θέτετε στόχους μη πραγματιστικούς. Συμφωνούμε ότι ο πήχης πρέπει να μπαίνει ψηλά, αλλά κάπου που να τον βλέπετε. Δεν υπάρχει λόγος να θέσουμε έναν στόχο που είναι καταδικασμένος να αποτύχει.
- Χρονοεξαρτημένοι: Μια προσπάθεια για να πιάσουμε έναν στόχο πρέπει να έχει αρχή μέση και τέλος. Ορίστε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ώστε μετά το πέρας του χρονικού περιθωρίου να μπορέσετε να δείτε καθαρά τι έχετε καταφέρει.
Αυτά λοιπόν είναι τα κύρια χαρακτηριστικά που πρέπει να έχουν οι στόχοι που θέτουμε. Μην ξεχνάτε ότι ακόμα και αν δεν τα καταφέρουμε, σίγουρα κοιτώντας πίσω θα έχουμε γίνει καλύτερες και καλύτεροι!!