Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 39.00€
Το μυστικό για ένα υγιές έντερο!
Στο προηγούμενο άρθρο κάναμε μια εισαγωγή ορίζοντας, τελικά, τι είναι το μικροβίωμα. Αποφασίσαμε να αφιερώσουμε ένα ολόκληρο κείμενο πάνω στο συγκεκριμένο θέμα γιατί θεωρούμε ότι όσο σημαντική άλλο τόσο περίπλοκη είναι η κατανόηση της έννοιας του μικροβιώματος. Ας μην γελιόμαστε, έχουμε συνηθίσει να νομίζουμε ότι το σώμα μας, μας ανήκει εξ’ ολοκλήρου. Όπως μάθαμε όμως, έχουμε πολλούς συγκάτοικους, οι οποίοι είναι απαραίτητοι και αναγκαίοι για την σωστή λειτουργία πολλών οργάνων. Σίγουρα στο όργανο που παίζουν το σημαντικότερο και πολύμορφο ρόλο, είναι το έντερο. Γι’ αυτό παρακάτω θα αναλύσουμε πώς μπορούμε να διατηρήσουμε το μικροβίωμα μας υγιές και λειτουργικό!
Η διατροφή παίζει κύριο ρόλο και στην συγκεκριμένη περίπτωση. Αρκετά λογικό μιας και τα βακτήρια που διαβιούν μέσα μας, τρέφονται με ό,τι τρεφόμαστε και εμείς οι ίδιοι. Σημαντική είναι η ποικιλομορφία των βακτηρίων για να υπάρχει ισορροπία στον πληθυσμό και ομαλή λειτουργία όλου του μικροβιώματος. Συνήθως οι δυτικές διατροφικές συνήθειες (κατανάλωση αρκετού κόκκινου κρέατος & υδατανθράκων) οδηγούν στην αύξηση των βακτηρίων Bacteriodes ενώ στην περίπτωση χορτοφαγικής δίαιτας παρατηρείται αύξηση των βακτηρίων Prevotella. Έτσι γενικά είναι όταν κάνουμε μια ισορροπημένη με μεγάλη ποικιλία διατροφή. Όμως λόγω της τάσης να καταναλώνουμε περισσότερο κρέας και υδατάνθρακες θα πρέπει να δώσουμε βαρύνουσα σημασία στην αύξηση των φυτικών ινών μέσα στα γεύματά μας. Οι φυτικές ίνες δεν διασπώνται, κατά κύριο λόγο, από τα οξέα του στομάχου, αλλά από τα βακτήρια του εντέρου μας όπου λειτουργούν ως τροφή τους! Έτσι περισσότερη τροφή… μεγαλύτερος πληθυσμός.
Μετά από τις φυτικές ίνες, άλλοι δύο διατροφικοί παράγοντες που είναι σημαντικοί είναι η ζάχαρη και τα γαλακτοκομικά. Τα τελευταία είναι φυσικά προβιοτικά αφού είναι προϊόντα βακτηριακής ζύμωσης. Η κατανάλωση γιαουρτιού αυξάνει τον πληθυσμό των βακτηρίων Lactobacillus που με την σειρά του μειώνει τον αριθμό εντεροβακτηρίων που προκαλούν φλεγμονές. Έτσι τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι παίκτες κλειδιά στην εδραίωση ενός υγιούς μικροβιώματος. H ζάχαρη από την άλλη και πιο συγκεκριμένα η υπερβολική κατανάλωσή της, αυξάνει η ίδια τις φλεγμονές οδηγώντας στην δημιουργία ενός αφιλόξενου περιβάλλοντος στο έντερο.
Τέλος, η άσκηση επίσης παίζει ρόλο στην πανίδα του εντέρου μας. Συγκριτικές μελέτες που διεξήχθησαν μεταξύ ανθρώπων που δεν ασκούνται και ανθρώπων που επιδίδονται σε κάποια μορφή ήπιας άσκησης, έδειξαν ότι οι τελευταίοι είχαν πλουσιότερο μικροβίωμα. Όμως η υπερβολική άσκηση με μεγάλη συνεχόμενη καταπόνηση προκαλεί φλεγμονές στο έντερο και λειτουργεί ανασταλτικά για την ανάπτυξη των βακτηρίων.
Όπως είδαμε και στο προηγούμενο άρθρο οι παράγοντες που επηρεάζουν την βακτηριακή πανίδα μας είναι πάρα πολλοί. Εκτός από την διατροφή και την άσκηση το στρες και ο ύπνος ακόμα είναι σημαντικοί. Αυξημένο άγχος οδηγεί στην παραγωγή ελεύθερων ριζών οι οποίες καταστρέφουν τους μικροοργανισμούς, ενώ η μείωση και η διατάραξη του ύπνου οδηγεί σε δυσλειτουργίες των βακτηρίων που σχετίζονται με τον μεταβολισμό των τροφών και σχετίζονται με μεταβολικά σύνδρομα και διαβήτη.
ΥΓ. Τα συμπληρώματα προβιοτικών δεν παίζουν σημαντικό ρόλο σε ένα υγιές μικροβίωμα, παρόλα αυτά όταν δεν έχουμε φτάσει ακόμα στον επιθυμητό στόχο, λειτουργούν επιταχυντικά, αφού στελεχώνουν το σώμα μας με μεγάλο πλήθος «καλών βακτηρίων». Μπορείτε να διαλέξετε από μια ποικιλία προβιοτικών που θα ταιριάξει περισσότερο σε εσάς!