Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 39.00€
Φέτος το καλοκαίρι ψηφίζουμε…ύπνο!
Αυτό το καλοκαίρι λοιπόν αλλά και με κάθε ευκαιρία πιο χαλαρού προγράμματος, ο ύπνος πρέπει να είναι στις πρώτες προτεραιότητές μας. Όπως έχουμε πει και σε παλαιότερα άρθρα, η διαδικασία αυτή είναι το Α και το Ω για την συντήρηση και την αναζωογόνηση του σώματος. Όσο σωστή διατροφή και αν κάνουμε, όσες κρέμες και να βάλουμε εάν δεν κοιμόμαστε επαρκώς και ποιοτικά, όχι μόνο θα επιβραδύνουμε τις ευεργετικές ιδιότητες των παραπάνω αλλά θα τις εξαλείψουμε τελείως.
Οι κανόνες του ύπνου είναι γνωστοί και απλοί πλην δύσκολοι:
- Κοιμόμαστε σε δροσερό περιβάλλον
- Κρατάμε σταθερή ρουτίνα πριν τον ύπνο
- Πέφτουμε για ύπνο σταθερή ώρα, όσο μπορούμε
- Κοιμόμαστε 7-8 ώρες
- Δεν έχουμε επαφή με κάποια οθόνη τουλάχιστον μισή ώρα πριν τον ύπνο.
Πάμε να δούμε όμως δύο στοιχεία που ίσως δεν ξέρουμε:
Μεγαλώνοντας δεν σημαίνει ότι χρειαζόμαστε λιγότερο ύπνο.
Μεγαλώνοντας το σώμα παράγει λιγότερη μελατονίνη, η ορμόνη του ύπνου, με αποτέλεσμα να κοιμόμαστε όλο και δυσκολότερα. Επίσης, η ψυχολογία και το περιβάλλον συνήθως μπορεί να ευθύνεται για τις αϋπνίες μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χρειαζόμαστε 7.30 με 8 ώρες ύπνου για την μέγιστη ξεκούραση, όπως δείχνουν έρευνες. Ένας καλός δείκτης ότι κοιμόμαστε όσο χρειάζεται είναι όταν ξυπνάμε χωρίς ξυπνητήρι αισθανόμενες και αισθανόμενοι ξεκούραστες και φρέσκοι! Εάν δεν μπορούμε να συμπληρώσουμε τις ώρες ύπνου, μια επιπρόσθετη ξεκούραση μπορεί να γίνει το μεσημέρι. Μην ξεχνάτε ότι ένα εξειδικευμένο συμπλήρωμα μελατονίνης μπορεί να βοηθήσει αισθητά την ποιότητα ύπνου σας.
Εάν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε, μην μένετε στο κρεβάτι.
«Συνειδητά ή ασυνείδητα, θα συνδέσετε το κρεβάτι με τις αϋπνίες» λέει η Δρ. Παραμ Ντέχια. «Συστήνεται να σηκωνόμαστε από το κρεβάτι μας εάν δεν μπορούμε να κοιμηθούμε μέσα σε περίπου 20 λεπτά και να προσπαθήσουμε να χαλαρώσουμε». Η ανάγνωση ενός βιβλίου λογοτεχνίας με χαμηλό φωτισμό ή η γιόγκα που εστιάζει στις αναπνοές είναι δυο δυνατά μέσα για να επανέλθουμε και να κοιμηθούμε. Όπως και να έχει, έντονο φως και έκθεση σε ηλεκτρονικές οθόνες, μόνο τα αντίθετα αποτελέσματα θα έχουν.
Όπως βλέπουμε λοιπόν ο ύπνος δεν είναι μόνο σημαντικός αλλά και μη αυτονόητος για πολλές και πολλούς από εμάς. Εάν δεν κοιμόμαστε καλά δεν είναι κάτι που πρέπει να αμελήσουμε αλλά αντιθέτως πρέπει να επενδύσουμε χρόνο για να το ρυθμίσουμε και να του δώσουμε την δέουσα προσοχή. Ο άνθρωπος περνά κατά μέσο όρο το 1/3 της ζωής του κοιμώμενος! Εάν αναλογιστούμε πόσο μεγάλο χρονικό διάστημα είναι αυτό, σίγουρα θα καταλάβουμε την σημαντικότητά του για τον οργανισμό. Έτσι λοιπόν, μην ξεχνάτε ότι οι ξεκούραση αρχίζει και τελειώνει από την ποιότητα του ύπνου σας.