Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 39.00€
Αντιβιοτικά: Από καλύτερος φίλος, τρομακτικός εχθρός
Σε διάφορα άρθρα μας έχουμε προσεγγίσει προβλήματα, μικρά και μεγάλα, που προέκυψαν από την καθημερινότητά μας και τον τρόπο ζωής μας. Έτσι πολλές φορές, σύμμαχοί μας, μας γύρισαν την πλάτη και μας επιτέθηκαν. Δύο παραδείγματα που καταπιαστήκαμε, ήταν η περίπτωση της χοληστερίνης και της απλής καρέκλας. Σε αυτό το παλμαρέ άρθρων, έρχεται να προστεθεί και αυτό, με την περίπτωση των αντιβιοτικών. Νομίζω γνωρίζετε που κατευθυνόμαστε. Τα αντιβιοτικά ήταν αυτά που μας βοήθησαν να απεμπλακούμε από διάφορες ασθένειες μια και καλή. Ήταν τόσο “θαυματουργά” που πιστέψαμε ότι είναι η πανάκεια. Έτσι με την αλόγιστη κατανάλωση τους για “πάσα νόσο” δημιουργήσαμε έναν εχθρό που δεν τον περιμέναμε. Τα υπέρ-βακτήρια.
Τι είναι όμως τα αντιβιοτικά και πως καταφέραμε να φτάσουμε ως εδώ; Τα αντιβιοτικά συνοπτικά είναι ουσίες οι οποίες επιτίθενται σε συγκεκριμένους τύπους βακτηρίων ή προκαλούν αναστολή της εξάπλωσής τους. Ας κρατήσουμε εδώ την λέξη βακτήρια. Τρεις είναι οι κύριοι τρόποι που λειτουργούν. Πρώτον, καταστρέφουν την μεμβράνη των βακτηρίων, δεύτερον εμποδίζοντας τον πολλαπλασιασμό τους και τρίτον, αναστέλλοντας την παραγωγή των πρωτεϊνών τους που τις χρειάζονται για να μολύνουν. Όμως όλα αυτά συμβαίνουν και λειτουργούν μόνο σε βακτηριακούς εχθρούς και όχι σε ιικούς εχθρούς. Οι ιοί ενώ στην κοινή γνώμη είναι κάτι παραπλήσιο με τα βακτήρια στην πραγματικότητα είναι η μέρα με την νύχτα. Ενώ και οι ιοί μας αρρωσταίνουν, τα αντιβιοτικά δεν κάνουν απολύτως τίποτα σε αυτές τις περιπτώσεις. Αυτό γιατί οι ιοί χρησιμοποιούν διαφορετικούς τρόπους αναπαραγωγής και έχουν διαφορετική σύσταση. Εν ολίγοις είναι λες και προσπαθείς να ταΐσεις ένα χορτοφάγο ζώο με κρέας.
Σε περιπτώσεις, λοιπόν, όπως η γρίπη και το κοινό κρυολόγημα τα αντιβιοτικά είναι τελείως άχρηστα αλλά και επικίνδυνα και αυτό για τον εξής λόγο. Τα βακτήρια στην απειλή των αντιβιοτικών εξελίσσονται (μεταλλάσσονται) και δημιουργούν άμυνες. Με όσο περισσότερο αντιβιοτικό έρχονται αντιμέτωπα τόσο καλύτερες άμυνες δημιουργούν. Αυτός είναι και ο λόγος που όταν πρέπει να πάρουμε αντιβίωση, την πάρουμε ακόμα και μετά την υποχώρηση των συμπτωμάτων για να εξολοθρευτούν και τα τελευταία επιβλαβή βακτήρια. Εάν την σταματήσουμε πρόωρα, όσα επιβιώσουν θα είναι αυτά που θα δημιουργήσουν άμυνες και θα την μεταφέρουν στις επόμενες γενιές τους. Άρα με την αλόγιστη και λανθασμένη χρήση του φαρμάκου, το μόνο που καταφέραμε τόσα χρόνια είναι να δημιουργήσουμε καλύτερη άμυνα στους ίδιους μας τους εχθρούς και αυτό τώρα απέδωσε καρπούς.
Εν έτη 2019 έχουν βρεθεί αρκετά στελέχη βακτηρίων τα οποία είναι ανθεκτικά σε όλα τα είδη αντιβιοτικών που έχουμε διαθέσιμα. Η διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε ότι: “ Η δημιουργία ανθεκτικών στελεχών είναι μια παγκόσμια υγειονομική κρίση.” Συμπλήρωσε δε: “το πρόβλημα έχει φτάσει σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα και μπορεί να οδηγηθούμε στο τέλος της δυτικής ιατρικής όπως την ξέρουμε.” Ηθικό δίδαγμα; Η επιστήμη της ιατρικής έχει δημιουργήσει παντοδύναμα εργαλεία και έχει κάνει την ζωή όλων μας καλύτερη. Τα εργαλεία όμως χωρίς γνώση μπορούν να στραφούν εναντίον μας. Εάν δεν διαχυθεί η κοινή γνώση στον πληθυσμό όσες προσπάθειες αντιμετώπισης κάνουν οι ειδική θα πέσουν στο κενό. Τέλος όπως γνωρίζουμε, η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη γι αυτό η ισορροπημένη διατροφή μαζί με ένα στοχευμένο συμπλήρωμα διατροφής, κρατάνε το ανοσοποιητικό μας στην βέλτιστη κατάσταση.
ΥΓ. Σύμφωνα με έρευνα του Π.Ο.Υ το 75% δείγματος πληθυσμού 10.000 ατόμων δεν γνωρίζει τι είναι τα ανθεκτικά στελέχη βακτηρίων.