Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 39.00€
Εχινάκεια και κρυολόγημα, μάλλον δρόμοι παράλληλοι
Σίγουρα θα έχετε δει αρκετοί και αρκετές, συμπληρώματα βιταμίνης C ενισχυμένα με εχινάκεια για την καταπολέμηση του κρυολογήματος το οποίο είναι στα φόρτε του αυτή την περίοδο του χρόνου. Τι είναι η εχινάκεια όμως και πόσο βοηθά στην καταπολέμηση του κρυολογήματος; Μάλλον από τον τίτλο θα καταλάβατε ότι δεν είμαστε και οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές.
Η εχινάτσια ή εχινάκεια (echinacea) είναι ένα ιθαγενές φυτό της Βορείου Αμερικής το οποίο καλλιεργείται και στην Ευρώπη. Ανήκει στην οικογένεια Asteraceae. Άλλες ονομασίες της εχινάτσια είναι Black Sampson και Coneflower. Εδώ και αιώνες το φυτό χρησιμοποιείται από τους Ινδιάνους της Αμερικής για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Η χρήση αφορά όλα τα τμήματα του φυτού, τη ρίζα, τα άνθη και ολόκληρο το υπέργειο μέρος. Τα χημικά συστατικά που περιέχονται σε κάθε είδος εχινάκεια και στα διάφορα μέρη των φυτών μπορεί να ποικίλει σε μεγάλο βαθμό, καθιστώντας την ανάλυση δύσκολη και προκαλώντας σύγχυση. Υπάρχει μεγάλη συζήτηση για το ποια συστατικά είναι υπεύθυνα για τις βιολογικές δραστηριότητες των ειδών εχινάκεια. Στα συστατικά του φυτού περιλαμβάνονται αλκαμίδες (alkamides), παράγωγα καφεϊκού οξέος, ολυσακχαρίτες, γλυκοπρωτεΐνες, πολυακετυλένια, πολυένια, φλαβονοειδή και τερπενοειδή.
Τελικά, η εχινάκεια καταπολεμά το κοινό κρυολόγημα; Δεν το καταπολεμά, σίγουρα όχι είναι η απάντηση. Ας αναδιατυπώσουμε την ερώτηση τότε. Η εχινάκεια βοηθά στην καταπολέμηση του κρυολογήματος; Μπορεί, και αν βοηθάει, βοηθάει λίγο. Έρευνες έχουν καταλήξει σε μικτά αποτελέσματα. Εκχυλίσματα από εχινάκεια έχουν δείξει να έχουν κάποια επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα και έχει συσχετιστεί με την αύξηση των λευκών αιμοσφαιρίων τα οποία καταπολεμούν τους βλαβερούς ξένους οργανισμούς. Έρευνα η οποία μελέτησε πάνω από 12 έρευνες πάνω στο εκχύλισμα του βοτάνου έδειξαν ότι η διαφορά που μπορεί να κάνει είναι ελάχιστη, ενώ δύο έρευνες δεν βρήκαν καμία συσχέτιση μεταξύ της εχινάκειας και της ίασης του κρυολογήματος.
Σε ένα γενικό πλαίσιο οι εταιρίες κινούνται με ένα τρόπο ο οποίος είναι ασφαλής για τον καταναλωτή αλλά όχι απαραίτητα ευεργετικός. Στην περίπτωση της εχινάκειας, βλέπουμε πως δεν είναι επικίνδυνη και βλαβερή σε ποσότητες που χρησιμοποιείται στα συμπληρώματα αλλά εάν είναι ευεργετική μάλλον είναι αμφίβολο. Στο τέλος η χρήση ή όχι ενός προϊόντος που περιέχει εχινάκεια βρίσκεται στην προσωπική επιλογή του καθενός. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι έρευνες που γίνονται είναι μια συνεχόμενη και διαρκής διαδικασία.