Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 39.00€
Το ανοσοποιητικό σύστημα, περνά (και) από το έντερο!
Σε προηγούμενά μας άρθρα έχουμε μιλήσει αρκετά για το πεπτικό σύστημα και την χλωρίδα του. Επίσης, αρκετό χρόνο έχουμε δώσει και στην παρουσίαση του ανοσοποιητικού συστήματος. Όμως αυτά τα δύο συστήματα, αν και φαντάζουν ασύνδετα, αλληλοεπιδρούν πολύ περισσότερο από αυτό που φαντάζεστε. Για να καταλάβετε το μέγεθος της σύνδεσής τους, αρκεί το γεγονός ότι στο έντερο του ανθρώπου βρίσκονται περίπου το 60% με 70% όλων των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Με την πρώτη ανάγνωση φαίνεται παράταιρο όμως είναι απολύτως λογικό. Σε αυτό το σημείο του οργανισμού, διαβιώνουν κάποια δισεκατομμύρια βακτήρια από τα οποία κάποια είναι ευεργετικά και επιτελούν σημαντικές βοηθητικές λειτουργίες, ενώ άλλα είναι παθογόνα. Επιπρόσθετα σε αυτό, το έντερο αποτελεί το τελευταίο διαχωριστικό μεταξύ παθογόνων μικροοργανισμών που βρίσκονται στην τροφή και των στόχων τους στο υπόλοιπο σώμα. Έτσι λοιπόν είναι ξεκάθαρο ότι το ανοσοποιητικό σύστημα, ασπίδα του οργανισμού μας, πρέπει να παίζει πρωτεύοντα ρόλο στο συγκεκριμένο σημείο.
Σε αυτό το δύσκολο έργο τα κύτταρα του ανοσοποιητικού δεν είναι μόνα τους, σύμμαχοί τους είναι τα καλά βακτήρια του εντέρου. Διάφορα βακτηριακά στελέχη, όπως ο L. Paracasei, L.acidophilus και άλλα, αυξάνουν την πυκνότητα της βλεννώδους επίστρωσης. Εκεί, με τον ίδιο τρόπο όπως στην ρινική κοιλότητα, παγιδεύονται οι παθογόνοι μικροοργανισμοί. Ένας άλλος τρόπος ενίσχυσης της άμυνας του οργανισμού από την χλωρίδα του εντέρου έχει να κάνει με την παραγωγή αντισωμάτων IgA. Τα καλά βακτήρια του εντέρου, εμποδίζουν την ανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων στο σημείο, λόγω του ανταγωνισμού τους για πηγές τροφής. Αυτός ο ανταγωνισμός μεταξύ τους παράγει αντισώματα ώστε να διατηρείται υπέρ των ευεργετικών παθογόνων το ισοζύγιο. Έτσι, έχει δειχθεί ότι η πανίδα του εντέρου είναι πολύ σημαντική για την δημιουργία του εντερικού φράγματος. Επάγει την δημιουργία του βλεννώδους ιστού, μέσω της αύξησης κυττάρων που παράγουν αντισώματα IgA. Αυξάνει τον αριθμό των εντεροεπιθυλιακών κυττάρων σε διάφορα σημεία που αυτό με την σειρά του αυξάνει την παραγωγή αντισωμάτων και βλέννας.
Για τους παραπάνω λόγους λοιπόν οι υγεία της εντερικής χλωρίδας δεν είναι απαραίτητη μόνο για την σωστή πέψη, αλλά και για την σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Κάποια στελέχη μάλιστα, όπως το Lactobacillus Rhamnosus Gg, έχουν συσχετιστεί μέχρι και με την μείωση των συμπτωμάτων του κοινού κρυολογήματος μέχρι και τρείς μέρες. Τα γαλακτοκομικά λοιπόν, σαν κύριες πηγές προβιοτικών (για περισσότερα δείτε εδώ) δεν πρέπει να λείπουν από την διατροφή μας. Επιπρόσθετα, τα σκευάσματα με ενεργές καλλιέργειες προβιοτικών μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση του πληθυσμού των ευεργετικών βακτηρίων με αποτέλεσμα και την τόνωση του ανοσοποιητικού. Η συσχέτιση του ανοσοποιητικού με τα εντερικά βακτήρια είναι άλλο ένα παράδειγμα της ολιστικής και σφαιρικής προσέγγισης που πρέπει να έχουμε για το σώμα μας.